Upala mišića i kako je prevazići

Dobijanje upale mišića dan ili dva nakon intenzivnog treninga ili jakog vežbanja je normalno stanje, naročito ako povećavate intenzitet vežbanja ili započinjete novu aktivnost. 

Odložene upale mišića i bolove u mišićima uzrokuju sitne povrede u mišićnim vlaknima i vezivnom tkivu.

Ako neko vreme niste vežbali ili ako započinjete novu fizičku aktivnost, verovatno će vam se javiti bol u mišićima nakon treninga. Vaše telo jednostavno govori da vašim mišićima treba vremena da se oporave 

Dobra vest je da ćete, kada se telo navikne na novi sport ili vežbanje, iskusiti malu ili nikakvu upalu u mišićima.


Koliko dugo treba da traju upale mišića?

Bolni mišići koji se pojave nakon rigoroznog treninga obično će splasnuti nakon 24 do 48 sati odmora. Ali ako bolovi u mišićima ne nestanu nakon nekoliko dana odmora ili čak postanu intenzivniji, to bi mogao biti znak da ste pretrpeli ozbiljnu povredu mišića.

Doživljavanje jakih bolova u mišićima tokom treninga takođe može biti znak da imate jaku upalu mišića ili ste ih oštetili. Ako su bolovi u mišićima praćeni otežanim disanjem, visokom temperaturom, mišićnom slabošću i ukočenim vratom, obratite se lekaru.

 

Saveti za ublažavanje upala i bolova u mišićima

Koristite paket leda

Ako je reč o akutnoj povredi ili ako neko primeti oticanje mišića ili zgloba i oseća se toplo, umotajte paket leda u tanak peškir i stavite ga na bolne mišiće oko 15 minuta. Ako nema oteklina, a mišići samo boluju od vežbe, naneti oblog 15 minata. 


Idite na masažu

Triger tačka ili sportska masaža pomoći će da se opuste napeti mišići i ublaže bolovi u mišićima.


Isteži se redovno

Istežite mišiće oko 10 minuta nakon rigoroznog treninga kako biste sveli upale mišića na minimum. I pre vežbanja, setite se da zagrejete telo jednostavnim pokretima poput zamaha rukama i marširanja na mestu, ili počnite polako da hodate i postepeno ubrzavate tempo.


Radite lagane vežbe (poput hodanja, plivanja)

Ne zaustavljajte vežbanje u potpunosti. Činjenica da nakon treninga osećate bol u mišićima znak je da su vam mišići istegnuti i polako jačaju. 


Polako gradite intenzitet ekscentričnih vežbi

Veća je verovatnoća da ćete dobiti bolove u mišićima ako mišići rade ekscentrično. Ekscentrične kontrakcije se dešavaju kada se vaši mišići izduže pod napetošću, kao što se vidi u „kretanju nadole“ biceps kovrdže. Hodanje ili trčanje nizbrdo takođe su primeri ekscentričnog treninga. Intenzitet povećavati postepeno.


Okupajte se toplom vodom

Topla kupka može opustiti napete mišiće i pojačati cirkulaciju krvi, pružajući privremeno olakšanje.

Imate dugotrajne ili česte povrede koje sprečavaju vaše normalno funkcionisanje i aktivnosti koje volite?

 

Pokušali ste razne terapije, vežbe i preparete, ali bolovi i uporne povrede ne prestaju?

Kako bi se izbeglo dalje narušavanje kvaliteta svakodnevnog života potrebno je što pre krenuti sa terapijom, ali onom pravom
 
Naš tandem dnevne i noćne kreme svojom kombinacijom 100% prirodnih sastojaka pomoćiće Vam da postepeno i u potpunosti sanirate povrede:
  • mišića
  • zglobova
  • tetiva
  • ligamenata
  • perifernih nerava
Kako ne sadrži ibuprofen, proizvod ne dovodi do lažnog maskiranja bola, već dubinskog uticanja na izvor problema čime on trajno nestaje.
 
Uverite se i sami! Posetite našu stranicu i videti zašto je baš ovaj preparat dobitnik preko 80 različitih nagrada i priznanja iz svih delova sveta za rešavanje upornih i dugotrajnih povreda.👇

https://georgestherapy.com/